top of page

COVID-19 VE ÜLKEMİZDEKİ ETKİSİ

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2020

2019'un Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan bu virüs bugüne kadar neredeyse dünyanın tamamına yayılmış ve bir sürü can kaybına yol açmıştır. Aynı zamanda ekonomiyi de fazlasıyla etkilemiş ve insan psikolojisini altüst etmiştir. Son 1 ayda ise ülkemizi oldukça etkilemiştir.


İlk röportajımızı tekstil alanında başarılı biri olan Dinçer Tura ile gerçekleştirdik. Gelin hep beraber bu konu hakkındaki düşüncelerine ve yaptığı şeylere bakalım.


1. Bu virüs hakkında ne düşünüyorsunuz?


Bana göre COVID-19 salgın bir hastalık olmasının haricinde aynı zamanda da dünya ekonomisini ciddi anlamda etkileyen oldukça ciddi bir olaydır. Çünkü şu an da dünya çapında benim diyen firmaların bir çoğu hem üretimlerini hem de satış noktalarının tamamını kapatmış durumdalar. Bu virüs yayılmasın diye aynı şekilde ülkemizde de birçok işletme kapanmış durumda ve bu da gelecekle ilgili ciddi bir sıkıntı yaratacak anlamına gelir.


2. Sizce ülke çapında yeterli önlemler alınıyor mu?


Ekonomik anlamda dar bazda bir ülke olduğumuz için tam kapsamlı bir önlem alınmadığını düşünüyorum. Eğer tam kapsamlı bir önlem alınırsa ekonomik anlamda da büyük bir çöküş yaşanacağını devlet büyükleri gördüğü için bu anlamda kısıtlı derecede önlemler alıyorlar. Bu önlemlerde hafta sonları sokağa çıkma yasakları, belli yaş aralıklarının dışarı çıkmaması, piknik alanlarının, avm'lerin kapatılması gibi önlemlerdir. Daha ciddi önlem almak istiyorsanız komple sokağa çıkma yasağı ilan edersiniz fakat bunu ülke ekonomisinin kaldıracağını düşünmüyorum.


3. Siz kendiniz için/iş yeriniz için yeterli önlemleri alıyor musunuz?


İşletmemiz için yeterli önlemleri aldığımızı düşünüyorum. Bu dönemde zaten sağlık bakanlığı için çalışıyoruz. Tıbbi, doktorların kullanmakta olduğu ürünleri yapıyoruz ve bu yaptığımız ürünlerle ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır. Çünkü zaten işletmede hijyen olmak zorunda, eğer olmazsa ürünleri yapamayız çünkü yaptığımız ürünler yoğun bakım ünitelerinde kullanılmaktadır. Bununla ilgili birçok tedbir aldık ve almaya da devam ediyoruz.


4. Tüm dünyayı ekonomik anlamda etkileyen bu virüs sizi ve işinizi nasıl etkiledi?


Bu virüsün etkileşimleri oldukça fazla oldu. Normalde bebek kıyafeti üreten bir firmayım fakat bu dönemde geçmişten planlamış olduğumuz medikal işine girmiş bulunduk. Çünkü müthiş derecede bir ihtiyaç oluştuğu için kendi çalıştığımız sektörü durdurup yeni bir sektöre girmek zorunda kaldık. Tabi ki bu yeni sektöre girerken ciddi bir sermaye kaybına uğradık fakat sonuç olarak tekrar aynı sermayemizi toplamaya başladık. Bunu bir ticari yatırım olarak görmüyoruz fakat mecburen çalışanlarımızı ve şirketimizi korumak için de sağlık sektöründe şu anlık üretim yapmaktayız. Sonuç olarak ciddi bir sermaye kaybımız oldu fakat işletmemiz kendini şu an ayakta tutabiliyor.



67 görüntüleme0 yorum
bottom of page